logo

+32(0)495 70 28 88

Thuishospitalisatie

Genezing in uw eigen omgeving

Thuishospitalisatie (OPAT)

Zorg in je eigen omgeving voor een comfortabel herstel

Sinds 1 juli 2023 is er een helder kader met strikte voorwaarden voor het opstarten van OPAT-therapieën (Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy) in de thuisomgeving. Deze behandelingen zijn nu zonder extra kosten en kunnen, na twee sessies in het ziekenhuis, door de specialist worden voortgezet in de thuissituatie.

Bij thuishospitalisatie kunnen patiënten hun behandeling ontvangen in hun vertrouwde omgeving, en in sommige gevallen zelfs blijven werken. Ook in woonzorgcentra kan de therapie worden toegediend, afhankelijk van de situatie.

De thuisbehandeling wordt altijd uitgevoerd in nauwe samenwerking met de behandelende specialist en de huisarts. Het ziekenhuiszorgteam coördineert de thuishospitalisatie en zorgt ervoor dat elke zorgverlener duidelijke taken en verantwoordelijkheden heeft.

De ziekenhuisapotheek levert de benodigde medicatie, terwijl ons team de toediening verzorgt. Het opstarten van OPAT-therapie wordt altijd uitgevoerd door een thuisverpleegkundige met de juiste expertise. Thuisverpleging Leopoldsburg beschikt over de nodige kwalificaties en ervaring op dit gebied.

Daarnaast zijn we ook opgeleid voor het toedienen van subcutane antitumorale therapieën, dankzij de speciale training die we hebben gevolgd in UZ Leuven.

Thuishospitalisatie - OPAT - thuisverpleging Leopoldsburg
OPAT

Thuishospitalisatie

OPAT staat voor Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy. Het is een manier om intraveneuze antibiotica of andere antimicrobiële therapieën toe te dienen aan patiënten buiten het ziekenhuis, meestal thuis.

Patiënten die stabiel genoeg zijn om het ziekenhuis te verlaten en een intraveneuze antimicrobiële therapie nodig hebben die veilig thuis kan worden toegediend, kunnen in aanmerking komen voor OPAT.

De behandeling wordt georganiseerd door een gespecialiseerd team dat de intraveneuze therapie plant en de thuisverpleegkundige staat in voor de toediening ervan. Regelmatige follow-ups en monitoring zijn ook onderdeel van het proces.

De voordelen van OPAT omvatten het verkorten van het ziekenhuisverblijf, het verminderen van ziekenhuisgerelateerde infecties, het verhogen van het comfort van de patiënt door in een vertrouwde omgeving te zijn, en vaak kostenbesparingen voor zowel de patiënt als de zorgaanbieder.